Hjem

Nyhetsbrev nr. 2, juni 2010

Høstekskursjon

Årets høstekskursjon er lagt til lørdag 28. august, og går til Enebakk. Det blir omvisning i middelalderkirken og i Enebakk bygdetun, omvisning i Enebakk kunstsamling og lunsj på Bjerke Bruk med bl.a. foredrag om Ragnhild Jølsen av Arnhild Skre.

Avreise fra Akademiet kl. 0900, retur ca. kl. 1600.
Ekskursjonen koster kr. 300 per person, inklusive lunsj med smørbrød, kaker, kaffe og mineralvann.

Påmelding mottas fra nå av. Send en epost til: paul@dnva.noKavliprisen


Navnet på de åtte forskerne som deler årets tre Kavlipriser i astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap gikk verden rundt etter offentliggjøringen i Akademiet 3. juni. Deler av Oslo-arrangementet ble direkte overført til et auditorium ved New York University som et innslag i World Science Festival.

Tirsdag 7. september kl. 1400-1530 er det Kavliprisutdeling i Oslo Konserthus. Prisene deles ut av HM Kong Harald.

Musikalske innslag er ved blant annet orkesteret Oslo Camerata, Didrik Solli-Tangen, Kerson Leong fra Canada - vinner av yngste klasse i Menuhinkonkurransen og Trond Sagbakken, et av de største talentene Norge har fostret på trompet.

Vi oppfordrer Akademiets medlemmer til å slutte opp om arrangementet. Det er gratis adgang, men det kreves påmelding til dette som til de andre arrangementene under Kavliuka.

For påmelding, gå til: www.kavliprize.no/rsvp

I forbindelse med prisutdelingen er det også populærvitenskapelige innslag.
Mandag 6. September kl 1100-1230 vil den kjente forfatteren Bill Bryson ta oss med på en reise i vitenskapens historie med et foredrag han har kalt "An Even Shorter History of Nearly Everything". Foredraget holdes I Sophus Lies auditorium på Blindern
Han vil holde det samme foredraget på Litteraturhuset kl 18 samme dag.

 

Åse Kleveland fra utdelingen i 2008, og orkesteret Oslo Camerata, med tilknytning til musikkinstituttet Barat Due. Foto: Scanpix/Oslo Camerata.
Åse Kleveland vil også delta ved årets utdeling av Kavliprisen; her fra utdelingen i 2008. Bildet til høyre viser orkesteret Oslo Camerata, med tilknytning til musikkinstituttet Barratt Due. Foto: Scanpix/Oslo Camerata.

 

 

Sørnesset

Akademiets eiendom Sørnesset ved Rondane - der Harald Sohlbergs "Vinternatt i Rondane" ble malt fra - er blitt oppgradert med bredbånd og andre fasiliteter. Om dette og om muligheter og betingelser for leie etc., se Akademiets hjemmesider under Sørnesset, eller ta kontakt med Richard Kvile i Akademiet.

Vi vil gjerne henvise til den lille boken professor Per S. Enger - tidligere mangeårig styreleder - har skrevet om Sørnesset. En testamentarisk gave til Det Norske Videnskaps-Akademi til minne om professor Cato Maximilian Guldberg og som Akademiet utgav i 2009. Den gir glimt av Sørnessets historie både i eldre tid og etter at familien Guldberg ervervet gården, men særlig fra 1930 og fremover, etter at Stiftelsen Sørnesset ble opprettet. Publikasjonen kan kjøpes på Akademiet (kr. 120,- pluss eventuell porto.)

Obligatorisk!

 

 

Bøker

Nils Voje Johansens underholdende og instruktive bok Einstein i Norge kan kjøpes på Akademiet (kr. 100,- pluss eventuell porto).

Akademiet kommer til å sanere bokbestanden. Egne publikasjoner og serier som Zoologica Scripta og Physica Scripta sammen med det meste av det Akademiet har av oppslagsverk og vitenskapshistoriske verk, blir naturligvis beholdt. Men Akademiet har også mange dubletter og flere tilfeldige bøker og tidsskrifter. Det kommer stadig tilsig fra fjern og nær. Nasjonalbilbioteket har stående tilbud om å overta det de ønsker. Vi kommer også til å legge en del bøker og trykksaker ut i foajéen i Akademiet, der medlemmene kan forsyne seg fritt.Høstens program

Medlemmene vil i nærmeste framtid få tilsendt programmet for høsten 2010. Programmet for våren 2011 er ennå ikke fastlagt. Men merk at den årlige Akademiforelesningen i humaniora og samfunnsfag finner sted 15. mars. Den blir holdt av den fremtredende amerikanske lingvisten Barbara Partee. Og den 15. juni 2011 skal Akademiet feire 100-årsdagen for overtagelsen av huset.

Aktuelt

Kavliprisen

For mer informasjon om Kavliprogrammet:

The Kavli Prize Week 2010

For øvrig informasjon:

www.kavliprize.no

Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
E-post: post@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
E-mail: post@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS