Hjem

Nyhetsbrev nr. 12, medio mai 2014

Kjære Akademimedlemmer,

Vi har nylig lagt bak oss generalforsamlingen til ALLEA - sammenslutningen av europeiske akademier i Akademiets hus 24. og 25. april, og Akademiets eget årsmøte  -- eller snarere årsfest -- 5. mai, denne gang på Grand hotell, med ca. 180 deltagere.

 

Årsmøte på Grand hotell. Foto: ScanpixÅrsmøte på Grand hotell. Foto: Scanpix


Her følger en oversikt over kommende arrangementer:

Onsdag 14. mai kl. 19.00 arrangerer vi "Videnskaps-salong" i Akademiets hus i samarbeid med Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. Det skal handle om leksika , under overskriften "helt sant, helt utdatert". Det blir korte innledninger ved Øivind Andersen (i egenskap av å være tidligere leksikonredaktør og -- fortsatt bruker), Anne-Marit Godal (sjefredaktør i Norsk Nettleksikon) og Helge Jordal (bl.a. redaktør av boken All verdens kunnskap). Det serveres kaffe fra kl. 18.30.

Abelprisen

Søndag 18. mai
- onsdag 21. mai står i Abelprisens tegn i Oslo (deretter blir det arrangementer i Stavanger og Stockholm).

En nytt innslag i år er en matematisk filmaften på Kino Victoria kl. 17.30. søndag 18. mai. Filmene som vises er "Colors of math" og "How I came to hate maths". Matematikeren og mediepersonligheten Cédric Villani, medlem av Abelkomiteen, vil innlede om begge filmene og svare på spørsmål.


Bekransningen av Abelmonumentet er mandag 19. mai kl. 17.00.

Prisoverrekkelsen til Yakov Sinai ved HKH Kronprins Haakon foregår i Universitetets Aula tirsdag 20. mai kl. 14.00 (fremmøte senest 13.35).

Abelforelesningene er lagt til auditorium 1, Georg Sverdrups hus, onsdag 21. mai kl. 10.00 - 15.15.

Akademiets medlemmer oppfordres til å delta. Se Akademiets hjemmesider: www.dnva.no. Kontaktperson Trine Gerlyng: trine.gerlyng@dnva.no.

Abelprisvinner Yakov SinaiAbelprisvinner Yakov SinaiTirsdag 27. mai kl. 12.00 er det formiddagsmøte i Akademiets hus. Professor Halvard Vike vil snakke om Den norske velferdsstaten: Grunnmur og fremtidsutsikter. Møtet er beregnet på Akademiets seniorer med følge. Husk påmelding til l.t.navestad@dnva.no.

Tirsdag 10. juni kl. 18.00 arrangerer Forum for bevissthetsforskning i samarbeid med Det Norske Videnskaps-Akademi en forelesning i Litteraturhuset i Oslo. Jaak Panksepp, Department of Integrative Physiology and Neuroscience,
College of Veterinary Medicine, Washington State University holder foredrag om The Neuroscientific Case for Emotional  Feelings in Other Animals.

Torsdag 12. juni kl. 16.00 begynner en lang ettermiddag og kveld for de akademimedlemmene som har anledning:
Det blir medlemsmøte fra kl. 16.00 - 17.30 med en foreløpig diskusjon av Blix-komiteens innstilling om hvordan Akademiet bedre kan ivareta sin landsdekkende karakter.
Fra 17.15 er det kaffe og forfriskninger å få, og kl. 17.30 blir det et ti minutters musikalsk innslag, denne gang ved en jazz-trio.
Kl. 18.00 er det vanlig møte med minnetale og foredrag.
Det vil senere bli sendt ut innkalling til møtene 12. juni. Da vil også Akademiets program for høsten foreligge.

**

Lørdag 23. august har Akademiet sin tradisjonelle høstekskursjon. Vi skal bl.a. besøke Eidsvollsbygningen (50 plasser maksimum). Det vil bli åpnet for påmelding nærmere sommeren

**

Akademiet øker aktiviteten og utvider staben. 1. juni begynner Cecilie Evjen, som bl.a. har en mastergrad I human toksologi, som VISTA-koordinator. 1. august begynner Geir Heierstad, ph.d. innenfor sørøstasiakunnskap, som prosjektleder for Ungt Akademi. Anette Burdal Fisnrud, som har vikariert som Kavlipris-koordinator under Eirik Lislerud pappapermisjon, skal vikariere som Abelpris-koordinator mens Trine Gerlyng har svangerskapspermisjon.

**

Nytt om medlemmer. Jeg har fanget opp at Ivar B. Ramberg har fått Norsk Geologisk Forenings Ærespris 2013 og at Scott Gates ved PRIO/NTNU har mottatt The Herbert Simon Award for 2014.
Edvard og May-Britt Moser er blitt innvalgt i det amerikanske National Academy of Sciences, hun som første norske kvinne. Det stod en notis om det i Morgenbladet, der det også ble påpekt hvor sakte det går med rekruttering av kvinner til vitenskapsakademier: I Royal Society utgjorde kvinnene 14% av de som sist ble innvalgte, i NAS var det 21%. I Bayerische Akademie der Wissenschaften I München, der jeg selv er medlem, går tilsiget på kvinner så sakte at regjeringen har tatt affære. Ved siste innvalg på norske medlemmer i vårt eget Akademi kom det inn 20% kvinner i MN-klassen (2 av 10) og 37% I HF-klassen (4 av 11).
**

Glem ikke å konsultere Akademiets hjemmesider!Øivind Andersen
Generalsekretær

Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
E-post: post@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
E-mail: post@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS