Hjem

Kong Harald overrakte Abelprisen til John Milnor

Foran en fullsatt festsal i Gamle Logen mottok John Milnor 24. mai årets Abelpris av kong Harald. Den amerikanske matematikeren John Milnor får prisen for banebrytende oppdagelser innenfor topologi, geometri og algebra. Abelprisen er på 6 millioner kroner og deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi. Statsråd Tora Aasland var til stede under Abelprisutdelingen. Hun var også vert for regjeringens Abelbankett på Akershus slott.

Kong Harald og statsråd Tora Aasland på vei inn til Abelbanketten på Akershus slott sammen med prisvinneren John Milnor og hans kone Dusa McDuff. Foto: Kyrre Lien/Scanpix

Kong Harald og statsråd Tora Aasland på vei inn til Abelbanketten på Akershus slott sammen med prisvinneren John Milnor og hans kone Dusa McDuff. Foto: Kyrre Lien/Scanpix

Prisutdelingen og Abelbanketten er høydepunktene i en fire dagers Abelfeiring i Oslo og Bergen. Det offisielle Abelprogrammet ble innledet med utdeling av Holmboeprisen til matematikklærer Sigbjørn Hals på Oslo katedralskole 23. mai der Abelprisvinneren var æresgjest. På ettermiddagen la John Milnor ned krans ved Abelmonumentet i Slottsparken hvor det var tale av Helge Holden, styreleder i Abelfondet. Dagen ble avsluttet med middag på Det Norske Videnskaps-Akademi til ære for Abelprisvinneren.

Audiens og prisutdeling

John Milnor og Øyvind Østerud, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, på scenen i Gamle Logen under prisseremonien. Foto: Stian Lysberg SolumJohn Milnor og Øyvind Østerud, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, på scenen i Gamle Logen under prisseremonien. Foto: Stian Lysberg Solum

Før prisutdelingen i Gamle Logen ble John Milnor tatt imot i audiens av kong Harald på Slottet. Under Abelprisutdelingen i Gamle Logen var det taler av Øyvind Østerud, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi og av Ragni Piene, leder for Abelkomiteen, før kong Harald overrakte Abelprisen til John Milnor. Den musikalske underholdningen stod Det Norske Solistkor for.

Etter prisseremonien ble publikum invitert til en mottakelse i Gamle Logen. I forbindelse med denne mottakelsen ble John Milnor intervjuet av TV2-journalist Tonje Steinsland. Den store festdagen ble avsluttet med regjeringens bankett på Akershus slott der kong Harald var til stede. Det var taler ved statsråd Tora Aasland og Marta Sanz-Solé, president i European Mathematical Society.

Abelforelesningene
John Milnor holdt sin prisforelesning på Universitet i Oslo onsdag 25. mai. I tillegg ble det holdt to andre Abelforelesninger ved Curtis McMullen og Michael Hopkins. Til slutt ble det en Science Lecture ved Etienne Ghys.

Mattesirkus i Bergen
Torsdag 26. mai reiser Abelprisvinneren til Bergen sammen med Akademiets preses Øyvind Østerud, Helge Holden, styreleder i Abelfondet, og Anne Borg som er styremedlem i Abelfondet og leder for Abelprisens barne- og ungdomsutvalg. På Festplassen venter 700 barn på Abelprisvinneren. Dronning Sonja kommer sammen med Bergens ordfører til Festplassen hvor hun både skal møte barna og Abelprisvinneren.

Senere på dagen, kl 14.15 - 15.30, skal John Milnor forelese på vitensenteret Vil Vite. På kvelden inviterer Universitetet i Bergen til festmiddag til ære for Abelprisvinneren.
 

 

Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
E-post: post@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
E-mail: post@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS