Hjem

Tre dagers Abelfest for Mikhail Gromov

Årets Abelprisvinner er blitt feiret i tre dager til ende. 19. mai var den store dagen med kongelig prisoverrekking i Gamle Logen i Oslo og regjeringens bankett på Akershus slott. Tidligere på dagen ble Gromov mottatt i audiens på Slottet. Gromov som får Abelprisen for ”revolusjonerende bidrag til geometrien”, mottok prisen av Kong Harald. Også Dronningen var til stede under prisseremonien. Abelprisen, som er på 6 millioner kroner, deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi. 

Mikhail Gromov er årets Abelprisvinner. Foto: Erlend Aaas/ScanpixMikhail Gromov er årets Abelprisvinner. Foto: Erlend Aas/Scanpix

Kristian Seip, leder av den internasjonale Abelkomiteen, gikk i sin tale under prisseremonien inn på hvorfor Gromov får Abelprisen i år: – Mikhail Gromov er i besittelse av en usedvanlig skaperkraft. Han er alltid på jakt etter grunnleggende spørsmål som kan bringe forskningen videre og utvikler stadig nye ideer som kan bidra til å løse sentrale problemer. Gromovs arbeid vil i lang tid fremover fortsette å være en inspirasjonskilde for viktige matematiske oppdagelser.

Øyvind Østerud, Preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, kom i sin åpningstale inn på Abelprisens historie og formål: – Abelprisen har et sammensatt mål. Den skal belønne en fremragende matematiker for banebrytende innsats. Den skal være en internasjonal pris som engasjerer verdens fremste matematikkorganisasjoner og matematikere. Den skal ha ringvirkninger som styrker matematikken i skole og samfunnsliv, både i Norge og ute. Derfor er både forelesninger, skolekonkurranser og lærerpris en del av seremoniene rundt pristildelingen. Abelprisen er en hyllest til Niels Henrik Abel, til matematikken og til noen av samtidens fremste matematikere.

Øyvind Østerud avsluttet med å gratulere årets svært verdige prisvinner.

Trumpeteren Arve Henriksen tok i bruk kuleramme som instrument i sin musikalske hyllest til Mikhail Gromov. Foto: Erlend Aas/ScanpixTrumpeteren Arve Henriksen tok i bruk kuleramme som instrument i sin musikalske hyllest til Mikhail Gromov. Foto: Erlend Aas/Scanpix

 

Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
E-post: post@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
E-mail: post@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS