Hjem

Statsdannelse, nye stater og internasjonal orden

Professor i statsvitenskap, Øyvind Østerud, skal snakke om statsdannelse, nye stater og internasjonal orden på møtet i Akademiet torsdag 9. februar. Overlever Storbritannia og Belgia? Faller Russland ytterligere fra hverandre? Blir Palestina en suveren stat? Dette er blant de spørsmålene som stilles i foredraget. Møtet som begynner kl. 18.00, er åpent for alle interesserte.

Kamp om statsdannelse og statsgrenser utgjør mange av de hissigste konfliktene i verdenspolitikken - i Midt-Østen og på Afrikas Horn, i Baskerland og i Kaukasus, i Kashmir og i Tibet.

Hvorfor er det så viktig og så omstridt hvilke områder som er egen stat? Hva er grunnlaget for å bli akseptert? Hvorfor er det 194 medlemsland i FN i dag, mot 51 i 1945? Hva er egentlig en stat, hvordan er stater oppstått, og hva har de 194 medlemslandene i FN til felles - fra USA og Kina til Andorra og Sør-Sudan?

I tilbakeblikk er det en sensasjon at nær hele jordkloden i dag er inndelt i stater. De alternative politiske formene er utdødd. Foredraget redegjør for grunnlaget for statsdannelse, prinsippene for det statssystemet vi kjenner og den konfliktfylte ustabiliteten som preger dette systemet. Dermed blir noen av samtidens mest brennbare stridsspørsmål belyst fra en annen vinkel enn i den daglige nyhetsformidlingen.

Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
E-post: post@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
E-mail: post@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS