Hjem

Kongen overrakte Abelprisen til Endre Szemerédi

Den ungarsk-amerikanske matematikeren Endre Szemerédi fikk overrakt Abelsprisen av kong Harald i Universitetets Aula 22. mai. Han får prisen «for fundamentale bidrag til diskret matematikk og teoretisk informatikk, og som anerkjennelse for disse bidragenes gjennomgripende og varige innflytelse på additiv tallteori og ergodeteori». Abelprisen er på 6 millioner kroner og deles ut av Det Norske Videnskaps-Akademi.

 

Endre Szemerédi fikk overrakt Abelprisen av kong Harald i Universitetets Aula. Foto: Erlend Aas/ScanpixEndre Szemerédi fikk overrakt Abelprisen av kong Harald i Universitetets Aula. Foto: Erlend Aas/ Scanpix
Prisutdelingen og Abelbanketten tirsdag 22. mai er høydepunktene i en storslått Abelfeiring i Oslo og Tromsø. Endre Szemerédi ble tatt imot på Gardermoen av Akademiets generalsekretær Øivind Andersen 19. mai. Abelbannerne langs Karl Johan er det synligste bevis på at er Abelfeiringen i gang. 

«Vigelands Abel» - utstilling på Vigeland-museet

Det er blitt en tradisjon at Abelprisvinneren legger ned krans ved Abelmonumentet. Abelmonumentet, som ble avduket i Slottsparken i 1908, ble Gustav Vigelands (1869-1943) definitive gjennombrudd som billedhugger. I anledning Abelprisens 10-årsjubileum viser Vigeland-museet utstillingen «Vigelands Abel» fram til 26. august.

I utstillingen presenteres Vigelands arbeid med monumentet gjennom tredimensjonale skisser i gips og leire, originale tegninger, brev og fotografier. Dette materialet gir en fascinerende innsikt i hvordan billedhuggeren arbeidet, samtidig som historien om Abelmonumentet vitner om Vigelands beundringsverdige pågangsmot, standhaftighet, og ikke minst imponerende strategiske evner. Endre Szemerédi la ned krans ved Abelmonunentet 21. mai.

Holmboeprisutdeling på Katedralskolen

Kristin Halvorsen overrakte Holmboeprisen til Gina Onsrud fra Nardo skole i Trondheim. Til høyre skolens rektor Elin Østgaard. Foto: Erland Aas/ScanpixKristin Halvorsen overrakte Holmboeprisen til Gina Onsrud fra Nardo skole i Trondheim. Til høyre skolens rektor Elin Østgaard. Foto: Erland Aas/Scanpix

Det offisielle programmet ble innledet 21. mai med Holmboeprisutdeling på Oslo katedralskole der Abelprisvinneren var æresgjest. Holmboeprisen som er matematikklærernes "Abelpris", gikk i år til Gina Onsrud fra Nardo skole i Trondheim. Prisen som er på 100.000 kroner, deles ut av Norsk matetematikkråd og ble overrakt av statsråd Kristin Halvorsen.

Til stede under arrangementet på Oslo katedralskole var også årets KappAbel-vinnere fra Sverresborg skole i Trondheim, de beste fra Abelkonkurransen og vinnerne av Der Kleine Abel Preis fra Berlin.

Tine Thing Helseth

Tine Thing Helseth stod for den musikalske underholdningen under Abelprisseremonien i Universitetets Aula. Foto: Erlend Aas/ScanpixTine Thing Helseth stod for den musikalske underholdningen under Abelprisseremonien i Universitetets Aula. Foto: Erlend Aas/Scanpix

Kong Harald, som tidligere på dagen hadde mottatt Endre Szemerédi i audiens på Slottet, overrakte  Abelprisen til den ungarsk-amerikanske matematikeren. Det var taler statsråd Kristin Halvorsen, av Nils Chr. Stenseth, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, og av Ragni Piene, leder for Abelkomiteen, før prisoverrekkelsen.

Etter prisseremonien ble publikum invitert til en mottakelse i Frokostkjelleren. I forbindelse med denne mottakelsen ble Endre Szemerédi intervjuet av TV2-journalist Tonje Steinsland.

Den store festdagen avsluttet med regjeringens bankett på Akershus slott der kong Harald var til stede.  Det var taler ved statsråd Kristin Halvorsen og av Ivar Ekeland, fransk matematiker og medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi.

Abelforelesninger på Universitet i Oslo

Endre Szemerédi (Foto: Erlend Aas)Endre Szemerédi (Foto: Erlend Aas)

Abelprisvinner Endre Szemerédi holdt sin prisforelesning på Universitetet i Oslo onsdag 23. mai. De to andre Abelforelesningene ble holdt av av László Lovász og Timothy Gowers. Science-forelesningen ble holdt av Avi Wigderson. Abelforelesningene er åpne for alle interesserte.
På kvelden inviterer Det Norske Videnskaps-Akademi til Abelfest til ære for årets prisvinner Endre Szemerédi.

Blant de spesielt inviterte gjestene er også professor Philibert Nang (44) fra Gabon som mottok Ramanujanprisen for 2011 på Tata Institute of Fundamental Research (TIFR) Mumbai tidligere i år. Prisen på $15,000 ble overrakt av preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Nils Christian Stenseth.

 

Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
E-post: post@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
E-mail: post@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS