John Rognes ny leder i Abelkomiteen

Styret i Det Norske Videnskaps-Akademi har oppnevnt John Rognes, professor i matematikk ved Universitetet i Oslo, som ny leder i den internasjonale Abelkomiteen. Han etterfølger Ragni Piene. Abelkomiteens leder oppnevnes for en periode på fire år.

Bilde
John Rognes, ny leder av Abelkomiteen. Foto: Eirik Furu Baardsen
John Rognes, ny leder av Abelkomiteen. Foto: Eirik Furu Baardsen

Det Norske Videnskaps-Akademi oppnevner medlemmene av Abelkomiteen etter forslag fra International Mathematical Union (IMU) og European Mathematical Society (EMS). Abelkomiteen består av fem personer som er fremragende forskere innenfor det matematiske fagfeltet. Både norske og utenlandske statsborgere kan være medlemmer av komiteen. Abelkomiteens medlemmer oppnevnes for en periode på to år og kan gjenoppnevnes én gang.

I tillegg til ny leder har Akademiets styre oppnevnt to nye medlemmer av Abelkomiteen. Det er Rahul Pandharipande, Department of Mathematics ETH Zürich, Sveits, og Éva Tardos, Department of Computer Science Cornell University, USA. De slutter seg til Maria J. Esteban CEREMADE, CNRS og Université Paris-Dauphine, Frankrike, og Cédric Villani, Institut Henri Poincaré og Université de Lyon, Frankrike, når Abelkomiteen møtes på Akademiet i høst for å ta fatt på arbeidet med å finne fram til hvem de vil innstille som Abelprisvinner i 2015 overfor styret i Det Norske Videnskaps-Akademi. 

Fristen for å nominere kandidater til Abelprisen 2015 går ut 15. september 2014. Akademiets preses vil kunngjøre hvem som tildeles Abelprisen for 2015 i slutten av mars neste år.