Storslått markering av Birkelandsjubileet i 2017

I 2017 står fortsatt arven etter fysikeren Kristian Birkeland sterkt - 150 år etter hans fødsel og 100 år etter hans død. UiO: Realfag og teknologi, Yara, Det Norske Videnskaps-Akademi og Norsk Romsenter går sammen om en storslått feiring av en av Norge største forskere og innovatører gjennom tidene. 13.- 15. juni 2017 inviterer vi til ulike markeringer i forbindelse med jubileumsåret for Kristian Birkeland.

Bilde
Kristian Birkeland malt av Asta Nørregaard i 1906.
Bildet av Kristian Birkeland er malt av Asta Nørregaard i 1906

Birkeland rakk å gjøre flere banebrytende oppdagelser før sin tragiske død i Tokyo - bare 49 år gammel, og etterlot seg et betydelig antall vitenskapelige avhandlinger og patenter.

Skoleelever, næringsliv og akademia skal alle få muligheten til å stifte nærmere bekjentskap med den svært aktive og allsidige forskeren gjennom jubileumsprogrammet som går over tre dager i juni.

13. juni 2017

Skoleelever fra videregående skoler inviteres til en dag ved Universitetet i Oslo, hvor Kristian Birkeland var fysikkprofessor fra 1898. Hvem var Kristian Birkeland og hvorfor er hans arbeid betydelig også for dagens studenter og forskere ved Universitetet? Elevene vil få ta del i innovasjon- og forskningsprosjekter innen nordlys, romvær og universet.

14. juni 2017

Utviklingen av Kristian Birkelands elektriske kanon og metoden for fremstilling av nitrogendioksid dannet grunnlaget for revolusjonerende industriutvikling og Norsk Hydro i 1905. 14. juni inviterer Yara til en næringslivsdag med faglige foredrag og markering i Birkelands ånd.

15. juni 2017

Gamle Festsal ved UiO står sentralt i historien om Kristian Birkeland. Det var her demonstrasjonen av kanonen som var drevet av elektrisk kraft ble gjennomført i 1903, som i utgangspunktet var en fiasko, men som viste seg å være utløsende for et industrielt eventyr. Denne dagen inviterer Universitetet i Oslo med Fysisk institutt i spissen studenter, forskere, beslutningstagere og andre interesserte til en dag spekket med internasjonale og nasjonale forskere innen nordlys og romvær. 

På kvelden inviteres det til den tradisjonsrike Birkelandforelesningen ved Det norske Videnskaps-Akademi. Årets Birkelanforelesning vil være et historisk foredrag av professor David Southwood, tidligere direktør i European Space Agency (ESA).

Universietet i Oslo har opprettet en egen nettside for Birkelandsjubileets 2017 som oppdateres fortløpende. Her finnes også mye tilleggsinformasjon, blant annet om Kristian Birkeland.

Detaljert program og påmelding for markeringene vil publiseres på denne nettsiden i ultimo januar 2017.