Hjem

Abelprisvinneren feires i tre dager til ende

I går var Yves Meyer æresgjest da Hanan Mohamed Abdelrahman fikk Holmboeprisen (bildet). I dag, 23. mai, mottar han selv Abelprisen av Kong Harald i Universitetets Aula i Oslo. Meyer får prisen på 6 millioner kroner «for sin nøkkelrolle i utviklingen av den matematiske teorien om wavelets» heter det i begrunnelsen for tildelingen. Yves Meyer var den visjonære lederen i den moderne utviklingen av denne teorien, i skjæringspunktet mellom matematikk, informasjonsteknologi og numeriske beregninger og simuleringer.

Se Abelprisutdelingen direkte

Se kortfilmen om Yves Meyer:

 

Preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Ole M. Sejersted, holder åpningstalen. Deretter vil Abelkomiteens leder John Rognes begrunne tildelingen før Kong Harald overrekker Abelprisen til Yves Meyer.

Storslagen musikk

Oslo Camerata står for den musikalske underholdningen under prisutdelingen. Orkesteret under ledelse av Stephan Barratt-Due, vil fremføre musikk av Grieg, Tsjaikovskij og Kilar. Solist er Ludvig Gudim. Oslo Camerata er knyttet til Barratt Due musikkinstitutt. Orkesteret som ble etablert i 1998 har samarbeidet med en lang rekke stjernesolister og gjort flere kritikerroste innspillinger. Repertoaret spenner fra barokk til samtidsmusikk for strykeensembler.

Oslo Camerata. Foto: Barrat Dues musikkinstitutt

Oslo Camerata. Foto: Barratt Dues musikkinstitutt

Nadia HasnaouiNadia Hasnaoui

Etter prisutdelingen er det mottakelse i Det Norske Teatret der Nadia Hasnaoui skal intervjue Yves Meyer med publikum til stede.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er blant de mange prominente gjestene som vil overvære prisutdelingen i Universitetets Aula. På kvelden inviterer regjeringen til bankett på Akershus slott til ære for prisvinneren. Det blir taler ved Robbert Dijkgraaf, Director of the Institute for Advanced Study and Leon Levy Professor at Princeton University, og av kunnskapsminister Torbjørn Røe isaksen.

 

Abelprisen for 15. gang

Prisutdelingen i Universitetets Aula er høydepunktet under den tre dager lange feiringen av årets Abelprisvinner. Når prisvinneren inntar hovedstaden vil paradegaten Karl Johan være kranset av Abelbannere.

På Hotel Continental er Abelsuiten gjort klar for den celebre gjesten som mottas på rød løper når han ankommer.

Konditorene på Continental har laget en egen Abelkake som serveres i Theatercafeen 23. mai. 

Abelmonumentet i Slottsparken hvor Abelprisvinneren skal legge ned krans. Foto: ScanpixAbelmonumentet i Slottsparken hvor Abelprisvinneren skal legge ned krans. Foto: Scanpix

Det er Norges største matematiker, Niels Henrik Abel, som har gitt navn til prisen. Det offisielle programmet starter med at Abelprisvinneren legger ned krans ved Gustav Vigelands berømte Abelmonument i Slottsparken mandag 22. mai. Det blir tale ved Kristian Ranestad, leder av Abelstyret, og musikalske innslag. Deretter inviterer Det Norske Videnskaps-Akademi til festmiddag til ære for prisvinneren med fremtredende norske og utenlandske matematikere på gjestelisten.

Onsdag 24. mai er det Abelforelesninger på Universitet i Oslo. Etter sin prisforelesning skal Yves Meyer møte skolebarn på mattesirkus. Dagen avsluttes med Abelfest i Det Norske Videnskaps-Akademi.

Fra Paris der Yves Meyer ble hyllet i det franske vitenskapsakademiet etter priskunngjøringen, kommer han nå til Oslo for å motta Abelprisen. Foto: Académie des sciencesFra Paris der Yves Meyer ble hyllet i det franske vitenskapsakademiet etter priskunngjøringen, kommer han nå til Oslo for å motta Abelprisen. Foto: Académie des sciences

Påmelding

Påmelding til Abelprisutdelingen og de andre arrangementene:

Abelprisutdelingen 2017 live

Gå til Live-side

23. Mai, kl 14.00

Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
E-post: post@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
E-mail: post@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS