Hjem

Sir Michael Atiyah, Abelprisvinner, er død

Sir Michael Atiyah, tidligere Abelprisvinner og medlem av Akademiet, døde 11. februar, 89 år gammel. Atiyah mottok Abelprisen i matematikk sammen med Isadore Singer i 2004. Han er tildelt Fields’ medaljen, den amerikanske Benjamin Franklin-medaljen og mange andre æresbevisninger. Han var president i Royal Society og Royal Society of Edinburgh. Sir Michael arbeidet som professor ved Cambridge University før han gikk av med pensjon.

- Den faglige arven etter Atiyah vil vi alltid ha med oss og vi er dypt takknemlige for hans bidrag. Vi sender våre varmeste kondolanser til familien. Sir Michael deltok i ICM i Rio i fjor med sitt Abel-foredrag og inspirerte en ny generasjon matematikere globalt, sier president i Det Norske Videnskaps-Akademi, Hans Petter Graver. 

Atiyah mottok Abelprisen i matematikk sammen med Isadore Singer i 2004. Atiyah mottok Abelprisen i matematikk sammen med Isadore Singer i 2004.

Sir Michael er best kjent for sitt arbeid med topologisk K-teori og Atiyah-Singer-indeks-teoremet. Atiyah-mottok Abel-prisen sammen med Isadore Singer, "for å ha oppdaget og bevist indeksteoremet, som knytter topologi, geometri og analyse til hverandre, og den fremtredende rolle de har hatt når det gjelder å bygge nye broer mellom matematikk og teoretisk fysikk."

I 2018 ga han en Abelpris-forelesning ved ICM (International Congress of Mathematicians) i Rio.Tittelen på hans foredrag var "The Future of Mathematical Physics: new ideas in old bottles".

Fra venstre: Sir Michael Atiyah, Kristian Ranestad, tidligere leder i Abelstyret, og  Jacob Palis, tidliger medlem av Abelkomiteen. Foto: Anne Marie Astad.Fra venstre: Sir Michael Atiyah, Kristian Ranestad, tidligere leder i Abelstyret, og Jacob Palis, tidligere medlem av Abelkomiteen. Foto: Anne Marie Astad.

Etter forelesningen skrev ICM: «Michael Atiyah er en levende mattelegende. I en alder av 89 stråler han med stor iver og med mye humor. Han skapte en magisk atmosfære rundt seg under forelesningen, og hundrevis av mennesker var med på en reise inn i hans tankesystem, ladet med nysgjerrighet.»

Michael Francis Atiyah ble født 22. april 1929, i London. Hans foreldre var Jean Levens og Edward Atiyah. Atiyah giftet seg med Lily Brown, og paret hadde tre sønner, John, David og Robin. Atiyahs eldste sønn, John, døde i 2002. Lily Atiyah døde i 2018.

 

Det Norske Videnskaps-Akademi
Drammensveien 78
N-0271 Oslo
Telefon: +47 22 84 15 00
E-post: post@dnva.no
 
Nettredaktør: Anne-Marie Astad
Design og teknisk løsning: Ravn Webveveriet AS
 
The Norwegian Academy of Science and Letters
Drammensveien 78
N-0271 Oslo, Norway
Telephone: + 47 22 84 15 00
E-mail: post@dnva.no
Web editor: Anne-Marie Astad
Design and technical solutions: Ravn Webveveriet AS