Akademiet fyller 150 år 3. mai

Det Norske Videnskaps-Akademi runder ærverdige 150 år i 2007. Selve fødselsdagen er 3. mai. Det markeres med et festmøte som for anledningen er lagt til Universitetets Gamle festsal i Urbygningen i Oslo sentrum. Kongeparet er blant de mange prominente gjestene fra inn- og utland som har meldt sin ankomst. Hovedtaler er professor Robert May, University of Oxford. Møtet vil bli ledet av preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, professor Jan Fridthjof Bernt.

Bilde
Universitetets Gamle festsal i Urbygningen i Oslo sentrum hvor Akademiets 150-årsjubileum markeres. (Foto: Ståle Skogstad)
Universitetets Gamle festsal i Urbygningen i Oslo sentrum hvor Akademiets 150-årsjubileum markeres. (Foto: Ståle Skogstad)

Science and Society" har professor Robert May satt som tittel på sitt foredrag på årsmøtet i Det Norske Videnskaps-Akademi. Her følger et kort sammendrag:

"Scientific advances over the past century have resulted in improvement in most peoples' lives, in both developed and developing worlds. But increasingly we recognise that many of theese benefits have been accompanied by unintended adverse consequences: unsustainable population growth; climate change; loss of biological diversity. As we start a new century, with everwidening possibilities opened by scientific understanding, we need to do a better job asking what kind of world we want, rather than just letting things happen. So how should we conduct the dialogue betwwen science and society, or more specifically between "citizen scientists" and the many different publics whose questions and worries about the consequences of scientific advances need to be heard?"

Jubileumsmarkeringen kombineres med Akademiets årsmøte hvor de nye medlemmene vil få tildelt sine diplomer under en høytidelig seremoni.  På dette møtet blir det også utdeling av Fridthjof Nansens belønning for fremragende forskning og av Fridthjof Nansens belønning for yngre forskere.

Etter møtet blir det festmiddag på Grand hotell for inviterte gjester.

Bilde
Kim Gunnar Helsvig har skrevet boken om Akademiets etterkrigshistorie. (Foto: Svein Erik Dahl/Samfoto)
Kim Gunnar Helsvig har skrevet boken om Akademiets etterkrigshistorie. (Foto: Svein Erik Dahl/Samfoto)

I forbindelse med Akademiets 150-årsjubileum utgis boken "Elitisme på norsk" som omhandler perioden 1945 - 2007. Boken er skrevet av historiker Kim Gunnar Helsvig. Tidligere preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, professor Inger Moen, har vært leder for bokkomiteen. Boken vil bli presentert på Akademiet dagen før selve selve jubileumsfeiringen.