Varm velkomst for Varadhan

Kong Harald, Dronning Sonja, statsminister Jens Stoltenberg og kunnskapsminister Øystein Djupedal stiller alle opp for å hylle årets Abelprisvinner Srinivasa S. R. Varadhan. Kongen overrekker Abelprisen til Varadhan under en høytidelig seremoni i Universitetets Aula 22. mai kl 14.00. Tidligere samme dag er prisvinneren i audiens på Slottet og om kvelden er statsministeren vert for regjeringens bankett på Akershus Slott til ære for Varadhan. Kongeparet og kunnskaps-ministeren blant de mange celebre gjestene.

Bilde
Årets Abelprisvinner Srinivasa S. R. Varadhan ble tatt godt imot av Karen Nossum Bie, avdelingsdirektør i Kunnskapsdepartementet og Videnskapsakademiets generalsekretær Reidun Sirevåg. (Foto. Stian Lysberg Solum/Scanpix)
Årets Abelprisvinner Srinivasa S. R. Varadhan ble tatt godt imot av Karen Nossum Bie, avdelingsdirektør i Kunnskapsdepartementet og Videnskapsakademiets generalsekretær Reidun Sirevåg. (Foto. Stian Lysberg Solum/Scanpix)

Det var en vårgrønn og festkledd hovedstad som møtte Abelprisvinneren da kan kom til Oslo lørdag 19. mai. Da limousinen med Varadhan svingte opp Karl Johans gate ble han møtt av et yrende folkeliv og Abelbannere som kranser vår paradegate helt opp til Slottet. På Hotel Continental, der prisvinneren skal bo i Abelsuiten under sitt Oslo-opphold, er den røde løperen rullet ut og faklene tent. Og konditorene har komponert en egen Abelkake som serveres for pressen og i Theatercaféen på prisutdelingens-dagen. Abelfesten kan begynne.

Men det blir travle dager for hovedpersonen. Søndag er Varadhan gjest i Vitenskapskafeen der han skal snakke om ”Å forvente det uventede”. Det er Stiftelsen Ungdom og Forskning som står bak dette åpne arrangementet i Frokostkjelleren, Universitetshagen i Oslo sentrum.

Mandag skal Srinivasa Varadhan til Oslo katedralskole for å overrekke Holmboeprisen til Karl Erik Sandvold. Prisen er oppkalt etter Bernt Michael Holmboe, Abels matematikklærer, og går til matematikklærere som har utmerket seg. Sandvold underviser - som Holmboe gjorde det - på Oslo katedralskole. Her møter Varadhan også vinnerne av årets KappAbel-konkurranse fra Ringstabekk skole i Akershus, de beste fra Abelkonkurransen og fra en tilsvarende konkurranse i Berlin.

Tirsdag er den store dagen med audiens på Slottet, prisutdeling i Universitetets Aula og bankett på Akershus Slott.

Onsdag holder Srinivasa S. R. Varadhan sin Abelforelesning på Universitetet i Oslo. I tillegg er tre andre matematikere inviterte til å forelese. Abeldagene i Oslo avsluttes med Abelfest på Det Norske Videnskaps-Akademi.

Torsdag er Srinivasa S. R. Varadhan i Trondheim der han blant annet skal forelese på NTNU og besøke mattesirkuset på Torvet dit det er ventet mange hundre barn.