Kongelig Abelfeiring i Oslo

Hans Majestet Kong Harald overrakte Abelprisen til John Torrence Tate under en høytidelig seremoni i et fullsatt Gamle Logen i Oslo tirsdag 25. mai. Tidligere på dagen hadde årets Abelprisvinner blitt mottatt i audiens på Slottet. Kongen var også til stede ved Regjeringens bankett på Akershus slott til ære for årets Abelprisvinner. Statsråd Tora Aasland var vert for banketten. Sir Michael Atiyah, Abelprisvinner i 2004, var kveldens hovedtaler

Det var lagt opp til et omfattende program for Abelprisvinneren med prisutdelingen som det store høydepunktet.  John Tate tildeles Abelprisen for 2010 for ”sin store og varige innflytelse på tallteorien”. Leder av Abelkomiteen Kristian Seip trakk i sin tale blant annet fram at tallteorien gjennom det siste århundret har vokst til å bli et av de mest velutviklede og raffinerte områder av matematikken, i samspill med andre felt, og at John Tate har vært en av hovedarkitektene bak denne utviklingen.

Bilde
John Torrence Tate har nettopp mottatt det håndfaste beviset på at han har fått Abelprisen.Foto: Berit Roald/Scanpix
John Torrence Tate har nettopp mottatt det håndfaste beviset på at han har fått Abelprisen.Foto: Berit Roald/Scanpix

 

 – Mange av hovedretningene innen algebraisk tallteori og aritmetisk geometri eksisterer i dag bare takket være John Tates skarpsindige bidrag og lysende innsikt. John Tate har satt et sterkt og varig preg på moderne matematikk, konkluderte Kristian Seip.

Preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, Nils Chr. Stenseth, understreket i sin tale at Abelprisen og tilsvarende prestisjetunge priser bidrar til å styrke vitenskapens og grunnforskningens stilling og anseelse i samfunnet.  – Arbeidet innen grunnforskning er langsiktig for hver forsker. Det er da viktig med institusjoner som kan ta vare på kunnskapen på lengre sikt og føre den videre til nye generasjoner av forskere: Våre universiteter er slike institusjoner. Det Norske Videnskaps-Akademi er en annen slik institusjon. Abelprisen bidrar til å synliggjøre disse institusjoner som bærere av det langsiktige perspektiv grunnforskningen er avhengig av, sa Nils Christian Stenseth.

Bilde
Fra venstre: Tom Lindstrøm, Holmboeprisvinner Therese Hagfors og kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Foto: Scanpix/Berit Roald
Fra venstre: Tom Lindstrøm, Holmboeprisvinner Therese Hagfors og kunnskapsminister Kristin Halvorsen. Foto: Scanpix/Berit Roald

Barn og unge
Men Stenseth var også opptatt av å trekke fram at Abelprisen også har en målsetting til, nemlig å bidra til å styrke interessen for matematikk blant barn og unge. Støtten til Holmboeprisen, som er en pris for matematikklærere, og til de to skolekonkurransene KappAbel og Abel konkurransen, er viktig i så måte.
 
Holmboeprisen
Kunnskapsminister Kristin Halvorsen overrakte Holmboeprisen til Therese Hagfors som jobber på småskoletrinnet ved Bjørnevatn skole i Sør-Varanger kommune i Finnmark onsdag 26. mai. Therese er en lærer med stort engasjement og entusiasme for matematikkfaget og et godt forbilde for mange andre.

Unge æresgjester under Holmboeprisutdelingen var vinnerne av årets KappAbel-konkurranse, de beste fra Abelkonkurransen og vinnerne av lagkonkurransen under Berliner Tag der Mathematik. De unge KappAbel-vinnerne fra Sommerlyst skole i Tromsø imponerte og moret alle med sin presentasjon om matematikk og energi. Og etterpå fikk både de og de andre unge prisvinnerne møte både kunnskapsministeren og Abelprisvinneren.