Gudleiv Forr på Vitenskapsakademiet

Akademiets formiddagsmøter i 2014 innledes 28. januar med Gudleiv Forrs forerag "Skål for Norge, kjempers fødeland". Vi elsker å jubilere i Norge, men hva får vi ut av grunnlovsjubileene? 200-års jubileet 2014 er et omfattende prosjekt, ledet av Stortingets president med forskere, sivilsamfunnets organisasjoner og politiske institusjoner som utøvende jubilanter. Men glemmer vi jubileets hovedgjenstand, Grunnloven i all jubelen? 

Forimiddagsmøtene starter kl. 12.00 og er åpne bare for Akademiets medlemmer.

Februarmøte med Gudmund Hernes

25. februar skal Gudmund Hernes snakke "Om å fuske i andres fag: en innføring i politisk økonomi".

I 2012 vant Gudmund Hernes Cappelen-Damms konkurranse om den beste idé for en lærebok. Prosjektet var å skrive en innføring i politisk økonomi. Som han selv formulerer det; Straffen for prisen er at boken må skrives. Hernes hovedgrep er å vise hvordan institusjoner som styrer økonomisk virksomhet har utviklet seg. Som han selv uttrykker det: Mange forskere har hatt fristende anledninger til å fuske i eget fag. Å fuske i andres fag - i fullt flomlys - er mindre vanlig. Dette eksemplet er en sosiolog som skriver en lærebok i politisk økonomi. Det krever kanskje en blanding av høy hybris og grov uforstand.

Øvrige møter i vår

24. mars
Tore Skeie: Formidling av middelalderhistorie

29. april
Henrik Svensen: Fracking: En teknologi med virkninger på høyde med mikrobrikken og potensiale til å forandre geopolitikken?

27. mai
Halvard Vike:
Den norske velferdsstaten: Grunnmur og fremtidsutsikt