Høstprogrammet er klart

Det Norske Videnskaps-Akademi har en stor bredde i temaene ved høstens arrangementer. Menyen er klar, så sett av datoene allerede nå!

Bilde
Akademimøtene er åpne for alle og arrangeres én gang i måneden. Her fra foredrag av Emmanuelle Charpentier om genom-redigering. Foto: Eirik F. Baardsen.
Akademimøtene er åpne for alle og arrangeres én gang i måneden. Her fra foredrag av Emmanuelle Charpentier om genom-redigering. Foto: Eirik F. Baardsen.

Er du nysgjerrig på hvor farlig situasjonen er med tanke på atomvåpen, og hvilke nukleære utfordringer Norge står overfor i 2018? Har du lyst til å lære mer om sjøkongene fra middelalderen, de som ferdes langs Norðvegr og som gjorde vikingenes fremmarsj mulig? Eller kunne du tenke deg å høre Kjetil Storeslettens perspektiver på hvordan vi bør forstå samfunnsutviklingen?

Alt dette, og mye mer kan du glede deg til ved Akademiets arrangementer i høst.

Kunnskapsbasert talerstol

- Det Norske Videnskaps-Akademi er en medlemsorganisasjon, og noen av arrangementene våre er nok særlig myntet på medlemmene. Samtidig har vi et bredt spekter av temaer som er spennende for mange, også utenfor Akademiet, sier generalsekretær Øystein Hov.

Han forklarer hvordan noen av temaene for møter og forelesninger velges av presidiet, andre av Akademiets ulike utvalg eller grupper. Felles for alle møter og forelesninger er at de baseres på forskning på høyt nivå.

- De som kommer hit vet at vi har en kunnskapsbasert talerstol, der alt som presenteres er av høy faglig kvalitet. Vi håper og tror at i tiden fremover vil enda flere oppdage Akademiet som en kraftfull arena for vitenskapelig formidling og diskusjon.

Om Akademimøtene

Akademimøtene er åpne for alle, og det kreves ingen påmelding. Disse møtene skiller seg imidlertid fra andre møter og forelesninger ved at de følger et særegent, fastlagt mønster; De begynner alltid med informasjon og minnetaler over medlemmer som er gått bort. Minnetalene er gjerne en vitenskapshistorisk gjennomgang av arbeidet til den avdøde. Etter møtet er det middag for medlemmene.

Akademimøter avholdes normalt én gang i måneden, og finner sted på kveldstid i Akademiets lokaler i Drammensveien 78 i Oslo.

Høstens høydepunkter

De fleste av møtene er allerede klare, men det kan komme enkelte endringer og kalenderen oppdateres fortløpende. Les oversikten under, og klikk deg videre under hvert punkt for mer info om de enkelte arrangementene.

3. september klokken 12.15

Kavli Prize Laureate Interviews

Vivienne Parry and Adam Rutherford will interview the Kavli Prize laureates live on stage at the University of Oslo. Both Parry and Rutherford are experienced science journalists, who will help the audience gain a deeper understanding of the laureates and their award-winning research.

The interview is open to all. Online registration will open soon. 

 

13. september klokken 18.00

Avaldsnes ved Norðvegr, en sjøkonge-base fra det første årtusen e. Kr.

Akademimøter

Sted: Det Norske Videnskaps-Akademi, Drammensveien 78

Foredrag ved professor Dagfinn Skre, Kulturhistorisk musem, Universitetet i Oslo:

Avaldsnes ved Norðvegr, en sjøkonge-base fra det første årtusen e. Kr. Om sjøkongene langs Nordvegen

 

18. oktober klokken 18.00

Høstmøte

Akademimøter

Sted: Det Norske Videnskaps-Akademi, Drammensveien 78

Minnetale over Tore Sivert Thonstad ved Steinar Strøm

Professor Kjetil Storesletten, Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo:

Trengs det tankemessig tyngre gods enn kroner og øre for å forstå samfunnsutviklingen? 

 

 

1. november klokken 18.00

Akademimøte i Bergen

Akademimøter

Sted: Grand Hotel Terminus, Zander Kaaes gate 6, 5015 Bergen

Minnetale over Kjell Raaheim ved Tore Helstrup

Professor Jan Haavik og professor Per Eystein Lønning holder foredrag over en felles tittel:

Forskeren ved pasientens side: Erfaringer fra forskning i molekylærbiologi og basalfag i kombinasjon med kliniske studier

 

 

22. november klokken 18.00

Temamøte: Nukleære utfordringer for Norge

Akademimøter

Sted: Det Norske Videnskaps-Akademi, Drammensveien 78

 

 

6. desember klokken 18.00

Julemøte

Akademimøter

Sted: Det Norske Videnskaps-Akademi, Drammensveien 78, Oslo

Fusjoner og rolleforvirring blant norske universiteter, høyskoler og institutter

I regi av Det Norske Videnskaps-Akademis forskningspolitisk utvalg