Nansen minneforelesning ble opprettet i forbindelse med feiringen av Fridtjof Nansens 100-årsdag i 1961. Minneforelesningen har siden den gang vært et årlig arrangement i Det Norske Videnskaps-Akademi.

Nansen minneforelesning 2018
- og åpning av Akademiets foredragssal

Nansen minneforelesning 2018 markert åpningen av Akademiets foredragssal. Preses, Ole M. Sejersted, åpnet møtet med å fortelle om prosessen rundt renoveringen av rommet. Deretter holdt fagdirketør hos Riksantivaren, Ulf Holmene, et kåseri om husets historie før varaordføreren foretok den offisielle åpningen.

Bilde
Nansen minneforelesning 2018
Minneforelesningen for 2018 ble holdt av direktør ved Frammuseet, Geir O. Kløver. Han snakket om "Første Framferd (1893-1896): Mannskapets personlige historier"

Bilde
Varaordføreren klipper snora
Varaordfører Kamzy Gunaratnam klipper snora og foretar den offisielle åpningen av foredragssalen.

 


50-årsjubileet for Nansen minneforelesning
Nansen Minneforelesning vendte i 2011 tilbake til Universitetes Aula, der den aller første minneforelesningen ble holdt 10. oktober 1961. 50- årsjubileet for arrangementet og markering av 150- årsdagen for Nansens fødsel ble markert 10. oktober.

H.M. Kongen og H.M. Dronningen, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit utenfor Universitetets Aula. Generalsekretær Øivind Andersen og rektor ved UiO, Ole Petter Ottersen tok i mot kongefamilie. Nederst til høyre: Professor Jim Hurrell holdt Nansen Minneforelesning. 

Bilde
Nansen minneforelesning - 50-års jubileum
H.M. Kongen og H.M. Dronningen, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit utenfor Universitetets Aula. Generalsekretær Øivind Andersen og rektor ved UiO, Ole Petter Ottersen tok i mot kongefamilie. Nederst til høyre: Professor Jim Hurrell holdt Nansen Minneforelesning.