Abelprisvinner Louis Nirenberg er død, 94 år gammel

Louis Nirenberg, tidligere Abelprisvinner og medlem av Akademiet er død 94 år gammel. Han fikk prisen i 2015 sammen med John F. Nash Jr. for «slående og fruktbare bidrag til teorien for ikke lineære partielle differensialligninger og deres anvendelse i geometris analyse.

Bilde
Louis Nirenberg
Louis Nirenberg. © Peter Badge/Typos1

Louis Nirenberg har hatt en av de lengste karrierene innen matematikk. I over et halvt århundre med forskning har han omdannet feltet partielle differensialligninger. Hans sjenerøsitet, talent for fremstilling og beskjedne sjarm gjorde ham til en inspirasjonsfigur for studenter og kollegaer.

- Nirenbergs bortgang er et stort tap, og vi sender vår dypeste medfølelse til hans familie og venner. Louis Nirenberg regnes som en av de mest fremragende matematikerne på 1900-tallet, sier preses i Det Norske Videnskaps- Akademi, Hans Petter Graver.

Louis Nirenberg ble født i Hamilton, Canada, i 1925, og vokste opp i Montreal, der hans far var lærer i hebraisk. Hans første interesse for matematikk fikk han fra sin lærer i hebraisk som introduserte ham for matematiske gåter.