Kavliprisen

Kunngjøring Kavliprisen 2020

Det Norske Videnskaps-Akademi

Vinnerne av Kavliprisen 2020 kunngjøres onsdag 27. mai kl 15:00. Kavliprisen deles ut til fremragende forskere i nanovitenskap, astrofysikk og nevrovitenskap; det minste, det største og det mest komplekse.

Se kunngjøringen her

Bilde
kavliprisen

Prisene, som består av en gullmedalje, et diplom og et prisbeløp på en million amerikanske dollar for hvert fagfelt, skal anerkjenne fremragende forskning, gjøre den tilgjengelig for offentligheten, belønne kreativitet og bidra til økt internasjonalt forskningssamarbeid.
Kavliprisen ble delt ut første gang i 2008 som et samarbeid mellom den amerikanske forskningsstiftelsen The Kavli FoundationKunnskapsdepartementet og Det Norske Videnskaps-Akademi.

Hvordan velges vinnerne?
Det er styret i Vitenskapsakademiet som formelt velger vinnerne. Akademiet oppnevner fagkomiteer som foreslår hvem som bør vinne prisene. Komiteenes medlemmer er valgt etter anbefalinger fra internasjonale vitenskapsakademier og vitenskapsorganisasjoner.

Prisutdeling og bankett
Vanligvis inviteres vinnerne til Oslo i september for å motta prisen og å bli hedret på en bankett i rådhuset, men på grunn av korona-pandemien er prisutdelingen i år utsatt til september 2022.

Bilde
Fred Kavli at the award ceremony in Oslo Concert Hall. (Photo: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix)
Fred Kavli at the award ceremony in Oslo Concert Hall the first time the prize was awarded . (Photo: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix)

Historien bak Kavliprisen
Den norskfødte gründeren og filantropen Fred Kavli tok med seg sin nysgjerrighet for vitenskapens små, store og komplekse mysterier fra Eresfjord i Romsdal til USA. Der etablerte han stiftelsen The Kavli Foundation som arbeider for vitenskapens fremme. Stiftelsen, med Fred Kavli i spissen, tok initiativet til at Kavliprisen ble opprettet i 2005. Det er The Kavli Foundation som bidrar med prispengene.