Bergenbio med på koronastudie

Medlem i Akademiet bak testing av koronamedisin i Storbritannia

Om Bergenbio i medier

Et legemiddel fra Bergenbio er valgt ut som en av tre mulige testmedisiner for å behandle koronapasienter i Storbritannia. Nytt medlem i Akademiet, professor ved UiB, James B. Lorentz er mannen bak  bioteknologiselskapet som er valgt ut i den første studien. 

Bioteknologifirmaet Bergenbio har utviklet Bemcentinib som er valgt ut som den første av tre mulige behandlinger mot Covid-19, i en «fast tracked» klinisk studie kalt ACCORD (Accelerating COVID-19 Research & Development platform), i Storbritannia. Bemcentinib er opprinnelig en kreftmedisin som også har effekt på virus, sier Bergenbio i en melding. 

Forskerne skal nå teste om legemiddelet er effektivt for koronapasieter etter at prekliniske data viser effekt på Covid-19-infeksjon. 120 forsøkspersoner skal testes, av dem 60 pasienter med koronaviruset. Dersom utprøvingen er vellykket vil legemiddelet gå videre i en fase tre-testing og eventuell brukes i kommersiell behandling av koronapasienter.

Bilde
Professor i biomedisin, UiB, James B. Lorens. foto: Ingvild Festervoll Melien
Et legemiddel fra Bergenbio med utspring fra Universitetet i Bergen er valgt ut som det første av tre mulige medikamenter for behandling av korona-pasienter. Professor og medlem av Akademiet James B. Lorens. Foto: Ingvild Festervoll Melien.

Professor James B. Lorens er en av stifterne bak Bergenbio og han er vitenskapelig rådgiver i selskapet. 

Bergenbio er utgått fra forskning ved Institutt for biomedisin, UiB. Først og fremst har selskapet arbeidet med å utvikle skreddersydde kreftmedisiner, som en del av Centre for Cancer Biomarkers (CCBIO), et av UiBs sentre for fremragende forskning (SFF). 

Selskapet ble etablert i 2007 og gikk på børs i 2015. I dag er Trond Mohn største aksjonær. Bergenbio hentet 500 millioner kroner i en emisjon første uken i mai i år. Selskapet hadde en markedsverdi på 1,5 milliarder kroner før emisjonen. Nå har markedsverdien steget til 3 milliarder kroner.

Det er foreløpig ingen godkjente medisinske behandlinger for, eller vaksiner, mot coronaviruset som forårsaker covid-19-sykdom.