Formiddagsmøte

Polariseringens politiske historie

For medlemmer
Det Norske Videnskaps-Akademi, Drammensveien 78

Markus Slettholm (f. 1995) er kommentator og debattansvarlig i Morgenbladet. Han har bakgrunn fra Universitas og Vårt Land

Bilde
Markus Slettholm, foredragsholder 24 mars 2021, formiddagsmøte
Markus Slettholm Foto: Christina Ulriksen

«Debatten om [kjønn, rase, klasse, sentrum-periferi] blir stadig mer polarisert», hører man journalister og politikere si ved nesten hver mulige anledning. Og ser man på det politiske landskapet her til lands, er det ikke så rart: Black lives matter-demonstrasjonene, Senterpartiets fremgang på en angivelig bølge av misnøye med urbane eliter og det harde ordskiftet om kjønn, alle identitetspolitiske konflikter, kan tyde på at polariseringen er skyhøy her til lands. Men stemmer det, faktisk? Antageligvis både ja og nei. De beste studiene av norske velgere og det offentlige ordskiftet, tilsier at vi blir stadig mindre polariserte. Kartet stemmer altså ikke overens med terrenget. Hvordan kom vi hit? Og hvilke svar finner vi i vår politiske historie?