Nyheter

Nyhetsarkiv

Vinner av HumSam-prisen:

HumSam-prisen 2021 går til akademimedlem og religionsviter Ingvild Sælid Gilhus ved Universitetet i Bergen. Hennes forskning spenner fra latter i religion til Snåsamannen. Nå mener hun studier av samtidsreligion vil utvikle faget videre, samtidig som den eldste religionshistorien alltid er en rik kilde til kunnskap om religion.

HumSam-prisen 2021

HumSam-prisen 2021 tildeles Ingvild Sælid Gilhus, professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

Ny generalsekretær
Første meddelelse i en serie fra Akademiet:

Forskere har vært for forsiktige. Klimaet endrer seg mer og raskere enn tidligere antatt. Arter forsvinner fortere og i større omfang enn det vi tidligere har trodd. Forurensing, overutnyttelse av ressurser og rasering av natur setter hele økosystemet i reell fare, heter det i en uttalelse fra Akademiet.

Intervju med avtroppende generalsekretær
Ny Science advice-rapport fra Akademiet:

EUs regler for genmodifisering (GMO) er en bremsekloss i arbeidet med å utvikle nye matvarer som sikrer et klimatilpasset og bærekraftig jordbruk. Det kommer frem i en rapport fra tyske vitenskapsakademier og det tyske forskningsrådet. EASAC, en sammenslutning av europeisk vitenskapsakademier ber om en radikal fornyelse av lov- og regelverket, og hevder at det blir store kostnader for samfunnet hvis vi ikke benytter oss av moderne genmodifiseringsteknikker.

En norsk ekspertgruppe nedsatt av Vitenskapsakademiets Science advice-utvalg har nett nærmere på GMO-regulering i Norge.

Nominasjoner ønskes til

Nominiasjonsfrist for Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning og Fridtjof Nansens belønning for yngre forskere er 10. februar 2021

Digital konferanse om reiselitteratur 12.-13. november

-Vi tar ikke lenger reisen for gitt. Derfor har koronapandemien gitt en ny aktualitet til temaet reiselitteratur, sier Janicke S Kaasa, som er en av initiativtagerne til konferansen Nordic Travels.  

Seksjonsseminar for kulturfaggruppen

Seminaret er åpent, men det er begrensede plasser. Interesserte kan kontakte arrangør Marit Melhus på epost marit.melhuus@sai.uio.no

Mandag 12. oktober ble Det Norske Videnskaps-Akademis årsmøte arrangert i Speilsalen på ærverdige Grand Hotel. I tillegg til Akademiets trofaste medlemmer var Oslos ordfører, Marianne Borgen, rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, direktør ved Norges forskningsråd, John-Arne Røttingen og Framkomiteen til stede. Se bildegalleri nederst i denne saken.

Nytt VISTA-senter på NTNU

Det Norske Videnskaps-Akademi og Equinor støtter NTNU med til sammen 25 millioner kroner til et nytt forskningssenter. Senteret skal gi økt kunnskap om havet ved hjelp av undervannsdroner og -roboter.

Nytt VISTA-senter på UiB

Det Norske Videnskaps-Akademi og Equinor gir millionstøtte til etableringen av et nytt VISTA-senter ved Universitetet i Bergen. Senteret skal drive grunnforskning på hvordan innsprøyting av væske kan føre til deformering av undergrunnen.
 

Kavliprisvinnerne og Akademimedlemmene Jennifer Doudna og Emmanuelle Charpentier mottar Nobelprisen i kjemi for genredigerinsgverktøyet CRISPR Cas9. Doudna og Charpentier mottok Kavliprisen i 2018 sammen med Virginijus Šikšnys. 

VISTA

Universitetet i Bergen og VISTA  inviterer til lansering av forskningssenteret VISTA Center for modelling of coupled subsurface dynamics.